Miksi tarvitsemme resilienssiä?

Tulivuorenpurkaukset, tuhkapilvet, Suezin kanavaan jumittunut laiva, tsunamit ja koronapandemia. Tätä tekstiä viimeistellessäni olen lukenut uutiset aamulla Ukrainassa alkaneesta sodasta. Nämä kaikki ovat yllättäneet toimitusketjut globaalisti ja haastaneet yrityksiä löytämään ratkaisuja haastavassa tilanteessa.

Yllättävissä häiriötilanteissa vaaditaan resilienssiä eli kykyä kestää kriisejä ja palautua niistä, mukautua, oppia ja reagoida nopeasti muuttuvaan tilanteeseen. Kaikki häiriötilat eivät ole ennakoitavissa ja sen vuoksi meidän tulee vahvistaa resilienssiä koko toimitusketjuissamme ja organisaatioissamme. On varauduttava ja löydettävä ratkaisuja ennakoivasti.

Aloitan parhaillaan ensimmäisiä tutkimushaastatteluja teollisuusyrityksissä, joissa kartoitan kokemuksia ja ratkaisuja koronakriisin vaikutusten hallinnasta liiketoimintojen jatkuvuuteen ja resilienssiin. Eittämättä tulemme sivuamaan myös Ukrainan sodan vaikutuksia.

Tervetuloa seuraamaan blogiani!

Työskentelen tohtoritutkijana Oulun yliopistolla tuotantotalouden tutkimusyksikössä. Aloitin työt syksyllä 2021 ja olen mukana Työsuojelurahaston (TSR) rahoittamassa tutkimushankkeessa. Tutkimme koronapandemian aikaisia kokemuksia, toimenpiteitä, haasteita sekä tarvittavia dynaamisia kyvykkyyksiä liiketoiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi teollisuusyrityksissä ja niiden alihankintaverkostoissa myös muissa häiriö- ja kriisitilanteissa.

Yhteistyö yritysten ja yliopistojen kesken on tärkeä osa tutkimusta ja yksi tämän työn monista antoisista osa-alueista. Meillä on tiivis ja vuorovaikutteinen yhteistyö HSEQ® -klusteriyritysten kanssa. Lisäksi yhteistyö serbialaisen Faculty of Engineering University of Kragujevac´n ja italialaisen Politechnico di Torinon kanssa laajentaa näkemyksiä. Kumppanuus HSEQ®-klusterin yrityksien ja yliopistojen kesken on oivallista maaperää tiedon jakamiselle ja verkostoitumiselle.

Viestin blogissani väitöstutkimukseni etenemisestä, avarran näkemyksiä resilienssin ja dynaamisten kyvykkyyksien merkityksestä yrityksissä sekä kerron omasta tohtoritutkijan kasvumatkastani.

Tervetuloa mukaan seuraamaan blogiani! 😊

Suvi Leinonen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Millaiset kyvykkyydet kehittävät toimitusketjun resilienssiä?